Tervetuloa | Johdanto peliin | Pisteet | Galleria

TekGuiden esittely

TekGuiden esittely

Tekijät

Tekniikan museo

Innovaattori

TekGuide on Tekniikan museon mobiiliopastus, joka johdattaa kävijän suomalaisen tekniikan historiaan innovaatioiden, aikalaisten kertomusten ja kuvien keinoin. Opastuksella selviää muun muassa, millä tavoin raudanvalmistukseen opastettiin 1700-luvulla, miten lapamatoja mitattiin Tilkan sotilassairaalassa ja kuinka työ paperikoneen ääressä sai runosuonen sykkimään.

TekGuide-opastus kiertää läpi museon pyöreän hallin alakerran ja neljän näyttelyn, Kemiaa koko elämä, Malmista metalliksi, Metallista tuotteeksi ja Mitä kaikkea puusta. Kussakin näyttelyssä teollisuuden tarinoita tarkastellaan neljän eri esineen ja neljän eri ajanjakson näkökulmasta. Ennen 1860-lukua Suomessa elettiin esiteollista aikaa ja 1800- ja 1900-luvun taitteessa teollinen vallankumous käynnistyi myös Suomessa. 1950-luvulla jälleenrakentamisen aika avasi uudenlaisen kulutuskulttuurin myös kotitalouksissa, mikä kiihdytti teollistumista ja 2000-luvulla teknologioiden ja innovaatioiden kehitys on entisestään kiihtynyt.

Mobiiliopastuksen kesto on n. 1h, mutta voit kuunnella opastuksen myös osittain. Opastusta käytetään museosta lainattavilla puhelimilla, jotka saat käyttöön lipunmyynnistä. Mobiiliopastus on maksuton.

Hauskaa matkaa suomalaisen tekniikan tarinoihin!

Kemiaa koko elämä
Kemiaa koko elämä

Tiedätkö, mitä valmistettiin Suomen ensimmäisessä lääketehtaassa? Entä mikä sai lapset innostumaan paperinkeräyksestä isoäitien ja isien lapsuudessa? Kemiaa koko elämä -näyttely tuo molekyylit arjen tasolle. Maalipurkin kyljestä, inhalaattorin painalluksesta tai vanhasta öljypumpusta selviää, mihin kaikkiin arkisiin asioihin liittyy kemiaa ja millaisia tarinoita tai ihmisiä löytyy kemiallisten kaavojen takaa.

Malmista metalliksi
Malmista metalliksi

Metalli on nykypäivän välttämätön raaka-aine: käytät päivittäin kulkuvälineitä, aterimia, elektroniikkaa ja kymmeniä muita tuotteita, joiden valmistamiseen on käytetty metalleja. Mistä kaikki metalli tulee ja minne se päätyy? Malmista metalliksi -näyttelyssä malmi nousee kaivoksesta maanpinnalle, muuttuu ruukin masuunissa ja pajoissa käyttömetalliksi, päätyy elinkaarensa päässä autoromuttamoon ja sieltä erotteluprosessin kautta uudelleen kiertoon.

Metallista tuotteiksi
Metallista tuotteiksi

Risteilyaluksia, paperikoneita, Abloy-lukkoja, Rapalan uistimia… Metalliteollisuudella on Suomessa pitkät perinteet. Muinoin kyläseppien pajoissa valmistuivat metallituotteet kirveenteristä sirppeihin: nykyään suomalaisen metalliteollisuuden tuotteet ovat tunnustettua huippuosaamista, jotka kelpaavat maailmalla vaativallekin asiakkaalle. Metallista tuotteiksi -näyttely avaa metallin teollista historiaa: vanhassa Valmetin traktorissa tiivistyy nykyisen innovaatioajattelun ydin.

Mitä kaikkea puusta
Mitä kaikkea puusta

Maailmalla oli jo varhain kysyntää suomalaisille turkiksille, tervalle ja puulle. Opittiinpa puusta vähin erin jalostamaan paperiakin. Mitä kaikkea puusta -näyttely kertoo puusta ja metsästä – Suomen luonnonvaroista ja niiden vaikutuksista suomalaiseen mentaliteettiin. Näyttelyssä muistoja herättelevät muiden muassa perinteinen hirsitalon nurkka, Tampellan vaikuttava taskuhiomakone ja sahateollisuuden kehittymisessä merkittävää roolia näytellyt raamisaha.

Copyright © 2011–2014 Tekniikan museo, Sanna Laakkonen ja pelaajat